Kasein

Kasein har et langsomt optag i kroppen og fungerer modsat det hurtige valleprotein. Kasein er velegnet for dig som hidtil kun har brugt valleprotein, men nu vil avancere dit proteinindtag. Det passer desuden glimrende til dig som ønsker at modvirke nedbrydningen af muskler under diæt.

  • Kaseinets egenskaber
  • Tilskud
  • Kasein eller valle?

Kaseinets egenskaber

Kasein er det dominerende protein i mælk og udgør ca. 80 % af mælkens protein, mens den resterende del består af valle. I maven danner kaseinet en gele, som gør proteinet mere komplekst for kroppen at nedbryde. Optaget i tarmen bliver derfor langsommere, og frigørelsen af aminosyrer i blodet forsinkes. Hvis du spiser eller drikker kasein, kan du således forsyne musklerne med protein flere timer efter, at du har indtaget det.

Når du bestræber dig på at øge din muskelmasse, vil du typisk fokusere på nydannelsen af muskelprotein. Men lige så vigtigt er det at hindre den eksisterende muskelmasse i at blive nedbrudt, og det er her, kasein kommer ind i billedet. Eftersom kaseinet optages langsomt, stimulerer det ikke i samme høje grad proteinsyntesen som et hurtigt protein (valleprotein). I stedet modvirker det i større udstrækning nedbrydningen af muskler. Kaseinets egenskaber indebærer, at det er perfekt i de situationer, hvor du ikke får tilstrækkeligt med protein til at forhindre muskelnedbrydning - under diæt ved kalorieunderskud, inden en lang nats søvn eller når der er længe mellem måltiderne.

Kasein eller valle?

Kasein og valle er to modarbejdende proteinsorter som ofte stilles i kontrast over for hinanden. Selvom de har same udspringskilde, er de hinandens klare modsætninger.

Det er allerede konstateret, at valle med sin hurtige optagelsesevne i højere grad bidrager til proteinsyntesen, mens kasein bedre modvirker nedbrydningen af muskler. Forskellen består desuden i proteinernes sammensætning af aminosyrer. Leucin er den aminisyre, der fremfor alt påvirker proteinsyntesen, og valleprotein indeholder en væsentligt højere mængde leucin end kasein. Kasein indeholder til gengæld mere glutamin, der er den aminosyre som forekommer i størst mængde i muskelvævet, og kan derved have en muskelbesparende effekt.

Hvis du vil nøjes med at indtage et enkelt tilskud, men har svært ved at vælge mellem valle og kasein, er det formentlig valle, du skal gå efter, da det give en hurtigere proteinforsyning, når det er mest tiltrængt. Kasein bør du vælge som supplement for at bevare muskelmassen.

Tilskud

Kasein findes i forskellige varianter som kosttilskud. De mest almindelige er beskrevet herunder.

Calciumkaseinat, den mest almindelige variant, anvendes ofte som tilskud inden sengetid for at sikre en kontinuerlig tilførsel af aminosyrer over flere timer. Kaseinet har en relativt tyktflydende konsistens og mætter derved bedre, hvilket er praktisk under diæter.

Micellært kasein, med samme proportioner som mælk, er den mest naturlige og mindst bearbejde form for kasein. Dette kasein optages endnu langsommere, da kroppen må nedbryde det i flere trin.

Trefaset protein indeholder tre proteintyper med forskellig optagelseshastighed. Kaseinet udgør her det langsomme protein, mens valle repræsenterer den hurtige og æggeprotein den mellemhurtige variant. Denne blanding giver dig det bedste fra to verdener, idet du opnår en hurtig tilførsel af protein, der samtidig strækker sig over flere timer.

Kasein kombineret med valle giver dig de bedste forudsætninger for at nå dine mål!

Referencer:

Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Boirie, Dangin, Gachon, Vasson, Maubios, Beaufrere. 1997.

Var denne information brugbar?   Ja   Nej
Tak for din mening!

Rent kasein

Core Casein

Micellært kasein

Micellar Creme

Trefaset protein

Triple Core Protein