Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Den rigtige kost til fedtforbrænding

Hvis der er noget, som alle i princippet ønsker sig, så er det at forbrænde fedt. Der er få emner, som vi får så mange spørgsmål om som det. Der er skrevet massevis af bøger om fedtforbrænding, så denne artikel vil ikke meget mere end at skrabe lidt i overfladen. Ved at lære sig nogle grundlæggende principper kommer man meget langt.

  • Hvad skal der til for at tabe fedt? Hvordan kan man skabe et kalorieunderskud?
  • Hjernens belønningssystem og spontant kalorieunderskud
  • Individualiseret diæt; low fat, low carb og balanceret
  • Proteinindtag
  • Langsigtede forandringer
  • Kosttilskud til fedtforbrænding

Hvad kræves der for at tabe fedt?

Det er nemt at svare på: Kalorieunderskud. At man ikke indtager flere kalorier, end man bruger. Problemet er, at det ikke siger os særligt meget. Det interessante er, hvordan man skaber og opretholder et underskud.

Spiser man simpelthen mindre energi, taber man sig. Den vægt, man taber, består af fedt og fedtfri masse. Den fedtfri masse er for en dels vedkommende muskler. Spiser man meget protein og styrketræner, så taber man kun ganske lidt muskelmasse ved et kalorieunderskud.

Man kan også øge sit kalorieforbrug ved at bevæge sig. Problemet er, at kroppen kompenserer ved at øge sulten og få os til at spise mere. Hvis man så ikke tæller kalorier, så vil man normalt ikke tabe sig ved træning, medmindre man er nybegynder eller træner enormt meget og hårdt.

Det er altså kosten, det handler om, hvis man vil tabe fedt. Mange vil helst ikke høre det, da de synes det er besværligt at være på kur, men det er den kedelige sandhed. Fokuser primært på kosten, når du vil tabe dig.

Spontant kalorieunderskud

At udregne mængden af energi, man propper i sig, er effektivt og nødvendigt for at nå ned til de rigtigt lave fedtniveauer, men det synes de fleste, også er ret besværligt, og man kan faktisk tabe meget fedt uden at skulle tælle kalorier. Ved at narre kroppen til at spise mindre.

Når vi spiser, gør vi det som regel uden indblanding af den fri vilje. Vi spiser, når vi er sultne, eller oftere, og stopper når vi er mætte, eller lige efter. Vi vælger ikke aktivt vores madvaner, hvis vi ikke bevidst gør noget for det, hvilket man sagtens kan. Vores hjerne har et belønningssystem, som sørger for at opførsel, som opleves som succes og noget positivt, forstærkes. Det kan fx være at spise mad med megen energi.

I løbet af vores udvikling som art har vi ofte ikke haft tilstrækkeligt med føde, og derfor har vores hjerner udviklet et system, som får os til at kunne lide og opsøge mad med megen energi, så vi ikke sulter. Det er mad, som er fed, sød, rig på stivelse osv. Problemet er, at vi i de rige lande i dag har en overflod af netop den slags mad. Men vores hjerner fortæller os stadig, at vi skal spise så meget som muligt af den. Det fører til, at mange af os over årene tager overflødigt fedt på. Vores hjerners belønningssystem bliver ganske enkelt aktiveret på en måde, som det ikke er beregnet til.

Det, de fleste succesfulde diæter har til fælles, er, at de bevidst eller ubevidst (fra forfatterens side) fortæller os, at vi kun skal spise mad, som vi ikke belønnes for på samme måde. Det gælder både low fat og low carb kost. Det, der sker, hvis vi kun spiser ikke-belønnet mad, er, at vi skaber et kalorieunderskud uden at tænke på det, og vi taber os.

Men forskellige personer reagerer forskelligt på forskellige kostplaner.

Vælg den rigtige diæt for dig

Der findes tre hovedkategorier af diæter samt en masse fyld rundt omkring. De store træk er dog de vigtigste, og dem får du her. Nogle reagerer ret godt på fx low fat kost, mens andre i stedet synes det er uudholdeligt og hellere trives med en low carb kost. Den eneste måde at finde ud af, hvad der passer til dig, er at prøve det.

Low fat kost

Kost med lidt fedt er faldet i popularitet de seneste år, men var i princippet det eneste, man talte om i 80'erne og langt hen i 90'erne. Det er, hvad navnet siger: fedtindholdet er meget lavt. Det erstattes i stedet med kulhydrater og protein. Mange low fat-diæter har også holdt proteinindtaget lavt, men hvis du vil beholde din muskelmasse, bør du spise tilstrækkeligt med protein. En typisk plan kunne være at få mellem 10-20 % af sin daglige energi fra fedt, 10-20+ % fra protein og resten, 50-80 % fra kulhydrater. De fødevarer, man vil vælge, vil oftest bestå af fuldkornsprodukter og rigeligt med frugt og grønt for at forlænge mæthedsfølelsen efter måltidet. Et typisk måltid kunne se sådan ud: Magert kød med kogte fuldkornsris, en lille grøn salat og sovs af let creme fraiche. Du kan med fordel bruge mange krydderier, hvis du spiser sådan.

Low carb kost

Low carb kost har oplevet bølger med stor popularitet gennem historien. Det handler om at minimere indtaget af kulhydrater i forskellig udstrækning og i stedet erstatte det med især fedt, og proteinindtaget bliver som regel også højere ved en low carb kost. Kulhydratindtaget holdes normalt under 100 gram om dagen, nogen gange så lavt som 20 gram. Resten fyldes op af især fedt og proteinet plejer at passe sig selv. En klassiker blandt low carb mad er æg og bacon. Et andet eksempel er et stykke stegt kød med hjemmelavet fed sov og lidt sauteret asparges.

Balanceret kost

Balanceret betyder her ikke automatisk bedre, men det handler ganske enkelt om, at ingen fødevare spises i særlig stor eller særlig lille grad. Kostrådene hører hjemme i denne kategori og foreskriver ca. 55 % af energien fra kulhydrater, ca. 30 % fra fedt og ca. 15 % fra protein. Andre populære planer er iso-diæten, som siger, at man skal have 33 % af energien fra respektive fødevarer, samt mange af de moderne træningsdiæter, som plejer at ligge med ca. 40 % af energien fra kulhydrater og 30 % fra protein hhv. fedt. Et måltid fra en af disse typer af diæter kan være en sammenkogt ret med oksekød og bønner, som serveres uden stivelsesrigt tilbehør, men med godt med grøntsager og frugt.

Proteinindtag

Noget, som generelt set er effektivt, uanset hvilken diæt man vælger, er at spise meget protein. Protein mætter nemlig bedre end både kulhydrater og fedt, og kroppen skal bruge mere energi til at omsætte det. Protein er desuden vigtigt, for at man ikke taber muskelmasse ved diæter. Benyt gerne et tilskud af protein.

På sigt

Der er mange, som kan klare at ændre sine kostvaner på kort sigt, og dermed tabe sig en hel del. Men senere tager de på igen, da de ikke kan holde sig til de nye kostvaner. En total forandring over en nat er for de fleste dømt til at mislykkes, det tager tid at etablere og forankre nye vaner. Derfor skal du tage det roligt. Du kan forandre en ting ad gangen, og væn dig til den forandring, før du forandrer noget mere. En forandring hver fjortende dag plejer at være tilpas. Fx kan du starte med at spise grøntsager til hvert måltid. Gør ikke noget andet end den ene forandring i to uger, og derefter kan du så begynde på noget andet, som at gå en tur hver dag. Så gør du det i to uger mere og forandrer noget nyt og så videre.

Kosttilskud til fedtforbrænding

Der findes mange kosttilskud, som på forskellig vis kan hjælpe ved vægttab. De indeholder ofte stoffer, som kan påvirke kroppens produktion af forskellige enzymer, eller som øger fedtnedbrydelsen. Se kolonnen til højre for tips.

Også tilskud i form af proteinpulver kan være en god måde at få protein af god kvalitet, som giver en god mæthedsfølelse og bevarer muskelmasse under en diæt.

Konklusion

Der er mange, som gerne vil tabe fedt, men mange får ikke fat i de helt grundlæggende principper.

Der kræves kalorieunderskud for at tabe sig.

Hvor meget belønning man får af maden, afgøres af, hvor meget vi spontant spiser af den

Forskellige individer reagerer forskelligt på forskellige slags diæter

Langsomme forandringer, som får en chance for at forankre sig, fungerer altid bedst

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Sådan øger du din fedtforbrænding

Sådan øger du din fedtforbrænding

Sådan forbrænder du fedt, mens du opretholder din muskelmasse.
  5 kosttips til øget fedtforbrænding

5 kosttips til øget fedtforbrænding

5 kosttips til øget fedtforbrænding.
  Fedtforbrænding & Kosttilskud

Fedtforbrænding & Kosttilskud

Læs vores kvikguide til hvordan du effektivt øger din fedtforbrænding.
  Cyklisk low carb kost

Cyklisk low carb kost

Hvad er cyklisk low carb kost? Hvorfor virker det?
  Intervaltræning og fedtforbrænding

Intervaltræning og fedtforbrænding

Lavintensiv træning forbrænder mere fedt eller ?
  Sådan fungerer CLA og fedtforbrænding

Sådan fungerer CLA og fedtforbrænding

Her sætter vi CLA under mikroskopet for at afklare, om det kan lette din kost.
  5 tips til øget fedtforbrænding

5 tips til øget fedtforbrænding

Når det handler om fedtforbrænding, findes der et utal at teorier og metoder.
  Sådan går koffein og fedtforbrænding hånd i hånd

Sådan går koffein og fedtforbrænding hånd i hånd

Udover den opkvikkende effekt påvirker koffein også dit stofskifte.
  Koffein og fedtforbrænding

Koffein og fedtforbrænding

Koffein øger frigørelsen af fedtsyrer fra fedtcellerne.
  Hindbærketon og fedtforbrænding

Hindbærketon og fedtforbrænding

Hindbærketoner bruges som fedtforbrændere.
  Vælg det rigtige fedt og den rigtige olie

Vælg det rigtige fedt og den rigtige olie

Smør, margarine eller kokosolie? Hvilket fedt er bedst til hvad? Lær mere her!
  Mad og kosttilskud under graviditet

Mad og kosttilskud under graviditet

Det er ekstra vigtigt at tage sig af kroppen under en graviditet - men hvordan?
  Liposomale kosttilskud

Liposomale kosttilskud

Læs mere om, hvad liposomale kosttilskud er, og hvordan de fungerer.
  Bedste kosttilskud til hud, hår og negle

Bedste kosttilskud til hud, hår og negle

Vejledning til, hvilke stoffer du kan prøve for hår, hud og negle.
  Vælg det rette kosttilskud

Vælg det rette kosttilskud

Denne guide er for dig, som endnu ikke ved, hvad der passer netop dig bedst.
  Kosttilskud til ældre

Kosttilskud til ældre

Læs mere om hvilke stoffer og kosttilskud der passer til dig, der begynder at blive ældre.
  Kost til håndbold

Kost til håndbold

Kost til håndbold - 7 grundlæggende tips.
  Kosttilskud til vegetarer

Kosttilskud til vegetarer

Lær hvordan du får alt hvad du har brug for som vegetar.
  Forbrænd fedt, ikke muskler

Forbrænd fedt, ikke muskler

Forbrænde fedt, mens du beholder din muskelmasse, fedtforbrænding
  Vælg den rigtige sportsdrik

Vælg den rigtige sportsdrik

Sportsdrikke er et af verdens mest solgte kosttilskud til personer, der træner.