Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Fodbold

Som fodboldspiller har du brug for en bred fysisk kapacitet, som dækker både god kondition, hurtighed, sprintudholdenhed og til en vis grad også styrke. Under en kamp tilbagelægger en fodboldspiller mellem 10-11 km, hvoraf 80-90% har karakter af løb ved lav intensivitet, og resten ved høj intensivitet. Selvfølgelig er der forskel på de fysiske krav afhængig af din position, men i gennemsnit udfører en fodboldspiller 19 spurter med 4-5 minutters intervaller.

De, som løber mest og sprinter længst, er angrebsspillere, efterfulgt af forsvarerne og til sidst midterbanen, som til gengæld løber længst, da de udgør forbindelsen mellem forsvars- og angrebsspillere. Træningen varierer i stor udstrækning, da fokus kan være på teknik, spil eller fysik. Sidstnævnte omfatter især konditionstræning og hurtighed, men til en vis del også styrke.

Betydningen af kulhydrater

Den vigtigste energikilde under fysisk aktivitet af denne karakter er uden tvivl kulhydrater. Kulhydraterne lagres i dine muskler i form af glykogen, og under en kamp forbruger du mellem 40-90% af dit glykogen. Du skal derfor sørge for at få mad med mange kulhydrater til alle måltider. Det er især vigtigt efter træning, hvor dine glykogendepoter er helt eller delvist opbrugt. Hvis du har flere kampe eller træningspas samme dag, skal du indtage hurtige kulhydrater for at nå at fylde dine glykogendepoter.

Kulhydrater er også vigtige ud fra et andet aspekt. Ved fysisk aktivitet får du en øget udskillelse af stresshormonet kortisol, som hæmmer immunforsvaret. Denne negative effekt kan du modvirke ved at tilføre kulhydrater. Jo hurtigere kulhydrater desto bedre. Hvor tit er du ikke gået fra en kamp eller træning for så at vente på aftensmaden 2 timer senere? I bedste fald tager du måske en frugt, mens du venter, hvilket er langt fra hurtige kulhydrater. I denne periode er du som en skydeskive for infektioner.

Kortisoludskillelsen, som du får ved træning og kampe, hæmmer ikke alene dit immunforsvar, men nedbryder også din muskelmasse. Man skal derfor ikke undervurdere betydningen af et passende indtag af protein, også som fodboldspiller. Mængden ligger ikke fast, men du skal i det minste sørge for at få protein til alle måltider og især efter træningen for at modvirke kortisolets muskelnedbrydende effekt.

Indtag af kulhydrater har vist sig at øge præstationen ved specifikke foldboldøvelser. Forsøgspersonerne skulle nikke, drible, skyde og udføre en række bevægelses- og koordinationstest. Der blev noteret en signifikant præstationsforbedring ved indtag af kulhydrater.

Det kan derfor være fordelagtigt at tilsætte kulhydrater til din vandflaske eller indtage en færdig sportsdrik i stedet for kun at drikke vand ved både træning og kampe. Også ekstra tilskud af salte kan være godt, da de effektiviserer væskeoptaget og forhindrer væske- og saltmangel.

Gainer

En gainer indeholder både hurtige kulhydrater og protein, som kan være svært at få ved fast føde. Dette tilskud er af ovennævnte årsager det første, som jeg vil anbefale dig som fodboldspiller.

Kreatin

Som fodboldspiller klarer du i gennemsnit 19 spurter i en kamp, og det betyder, at hurtighed og eksplosivitet er afgørende egenskaber for dig. Et af de tilskud, som kan hjælpe dig med at udvikle din hurtighed, er kreatin. Den vigtigste og mest dramatiske effekt af kreatin er dog, at det lagres i dine muskler og her udgør en ekstra energikilde. Det gør, at du kan holde din topfart et par sekunder mere, og fra et træningsperspektiv vil du på sigt blive hurtigere.

Det har med andre ord en direkte og en mere langsigtet effekt. Kreatin er et naturligt stof i kroppen, men den mængde, som kroppen producerer selv, når kun op på 40% af dine maksimale niveauer.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Vælg den rigtige sportsdrik

Vælg den rigtige sportsdrik

Sportsdrikke er et af verdens mest solgte kosttilskud til personer, der træner.
  5 tips til at holde dig i gang på ferien

5 tips til at holde dig i gang på ferien

5 tips til at holde dig i gang på ferien.
  Sådan holder du din træningsmotivation oppe

Sådan holder du din træningsmotivation oppe

Hold din motivation i top denne sommer, vi viser vejen for sjovere træning!