Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Forbedrer mobiliteten og præstationen

De fleste af os lider af begrænsninger i form af stive muskler og led i kroppen, hvilket også forhindrer os i vores træning. Ved at forbedre mobiliteten kan vi klare os bedre i træning, få en bedre kropsholdning og reducere risikoen for skade. I denne artikel vil vi gennemgå følgende:

 • Hvad er mobilitetstræning?
 • Mobilitet til bedre træningsresultater
 • Hvor god er udstrækning?
 • Drag fordel af yoga og massage
 • Har du en god holdning?
 • Passende kosttilskud

Hvad er mobilitetstræning?

Mobilitet betyder, at vi har den bedst mulige evne til at tage en komplet bevægelse ud i et led, uden at musklerne hindrer bevægelsen. Monoton træning, meget stillesiddende og dårlig kropsholdning forårsager ubalancer i kroppen og stive muskler. Når vi lider af bevægelsesbegrænsninger, er risikoen meget større for, at vi klarer os dårligere og får forskellige skader, hvilket igen giver endnu dårligere betingelser for at udføre, som vi ønsker.

Forbedr din mobilitet og få endnu bedre resultater i din træning.

God mobilitet foretrækkes derfor for de fleste mennesker, og især for dem, der træner meget, som virkelig vil føle begrænsningerne. Imidlertid er ikke al mobilitetstræning velegnet til alle, altid baseret på dine egne behov, og hvad du lige har problemer med. Hvilke muskler holder dig tilbage?

Mobilitetstræning kan opdeles i to forskellige dele: statisk og aktiv mobilitet. Med statisk mobilitet menes for eksempel klassisk udstrækning, hvor man strækker musklerne for at gøre dem længere. Med aktiv mobilitet menes øvelser, hvor du aktivt stræber efter at udføre en bestemt bevægelse, du simpelthen bruger din egen muskelkraft aktivt.

Mobilitet til bedre træningsresultater

Flere og flere atleter opdager fordelene ved at være fleksible i muskler og led, og hvordan dette kan forbedre deres resultater i træning. Der er specifikke former for motion og yoga, der er rettet mod at passe atleter. Tænk over, hvad det er, der hindrer dig i din træning for at komme med den type mobilitetstræning, der passer dig bedst for at forbedre resultaterne.

For eksempel, hvis du vil blive bedre i benbøjninger, men hindres af anspændte og korte muskler, er udstrækning sandsynligvis ikke nok for dig at lægge mærke til resultater. I stedet skal du øve din øvelse ved at udføre den gennem bevægelsesstien med lettere vægte og fokusere på teknikken et stykke tid, simpelthen en form for aktiv mobilitetstræning.

Hvor god er udstrækning?

Udstrækning er den mest almindelige forbindelse med øget mobilitet. Uanset om det er godt at strække ud, er der mange eksperter, der har kommenteret, og alle siger forskelligt. Udstrækning fungerer således, at du trækker muskelen ud, som derefter langsomt går tilbage igen. Når det kommer til udstrækning før og under træning, afhænger det derfor af, hvilken type sport du udfører, om du kan drage fordel af dette eller ej. Hvis du træner en eksplosiv sport, hvor du har brug for fleksibilitet i musklerne, kan det være negativt at strække ud inden træning, for eksempel under kraftig styrketræning, sprints eller atletik. At stække ud efter træningen kan derimod gavne de fleste mennesker og er en måde til bedre mobilitet. Mange mennesker hævder, at udstrækning kan modvirke træningssmerter, da udstrækning fører til øget blodgennemstrømning og transporterer slankeprodukter væk, men om det hjælper mod træningssmerter, er det ikke bevist på nuværende tidspunkt.

Drag fordel af yoga og massage

Yoga er en blanding af aktiv og statisk træning, som er stærkt forbundet med øget mobilitet. Der er mange forskellige former for yoga, men regelmæssige, enkle øvelser er en fantastisk måde at supplere din regelmæssige træning på. Føj individuelle yogatimer til din træningsplan, eller tilføj udvalgte yogaøvelser til din opvarmning inden træningen, og oplev hvilken ændring dette giver din træning.

Massage i form af klassisk massage, trigger point massage og skumrulning hjælper med at blødgøre stive områder. Skumrulle er en rulle, der bruges til at massere musklerne med sin egen kropsvægt, for at blødgøre og varme op musklerne. En fremragende måde at starte træningen på. Book også en ordentlig massage med en terapeut med jævne mellemrum, hvilket giver den rigtige punktmassage, som du har brug for.

nyttigt træningsudstyr

 
Trigger Point Roller
 
Massage Roller
 
FoamRoller Mini
 
Trigger Point Roller
 
Træningsmåtte 3 mm
 
Træningsmåtte 7 mm
 
Virtufit Foam Roller
 
Yoga mat 4 mm
 
Yoga Mat 6 mm
 
Travel Yogamat 2 mm

Har du en god holdning?

Kropsholdning er noget, der både påvirkes af mobiliteten og igen påvirker fleksibiliteten. En dårlig kropsholdning er som en negativ spiral, du får en værre kropsholdning, hvis du lægger kroppen forkert, og når du har en dårlig kropsholdning, får du fortsat forkert belastning i kroppen.

 • Overkroppen og de indre mavemuskler skal være spændte og trænes. Tag altid støtte fra torsoen, når du træner, går og sidder i stil.
 • Skuldrene skal sænkes ned og ikke drejes indad. Du modvirker dette ved at have en stærk brystryg - stræk, simpelthen!
 • Overdriv ikke brystøvelsen, korte brystmuskler trækker skuldrene fremad. Når du træner brystmusklerne, skal du sørge for at strække dem ordentligt bagefter.
 • Hold øjnene fremad for at undgå at udvilke gamnacken.
 • I stående stilling skal tæerne pege fremad.

Billede, der illustrerer dårlig og god kropsholdning..Hold øjnene foran og undgå gamnacken.

Passende kosttilskud

Der er en række forskellige kosttilskud til rådighed, hvis du vil give lidt ekstra ernæring til dine led og muskler. Specielle kosttilskud rettet mod led og mobilitet indeholder ofte udvalgte stoffer, der fungerer på forskellige måder og supplerer hinanden, og som er specielt skabt til træning af mennesker, der ofte lider af stivhed og slid på grund af deres træning. Ud over disse er der fødevarer og sundhedsfødevarer, der også kan gavne dig. Sådanne eksempler er MSM, naturlige svovlforbindelser, som hele kroppens bindevæv har i sig, og hybenpulver, der længe har været brugt i blandt andet heste for dets mobilitet.

passende kosttilskud

 
MSM Pulver
 
Nyponkapslar
 
Core Joints
 
Collagen Plus
 
Hyaluronsyre Plus
 
Core MSM Caps+
 
Core MSM+
 
Core Collagen Pro
 
Boswellia

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Effekten af honning ved træning

Effekten af honning ved træning

Vidste du at honning også kan øge præstationen i styrketræning?
  Hvorfor pre-workout?

Hvorfor pre-workout?

Hvorfor har du brug for en pre-workout?
  Vælg de rette aminosyrer

Vælg de rette aminosyrer

En aminosyre er byggesten til protein og dannes gennem lange kæder.
  Rødbede: Sådan påvirker det din udholdenhed

Rødbede: Sådan påvirker det din udholdenhed

Rødbeder er fulde af nitrater, til gavn for dig, der dyrker udholdenhedssport.
  5 tips til øget fedtforbrænding

5 tips til øget fedtforbrænding

Når det handler om fedtforbrænding, findes der et utal at teorier og metoder.
  Atletik : sprint

Atletik : sprint

Sådan planlægger du din kost for at blive hurtigere.
  Mental præstation

Mental præstation

Effektive tip til, hvordan du forbedrer din daglige mentale præstation.
  Kosttilskud til ældre

Kosttilskud til ældre

Læs mere om hvilke stoffer og kosttilskud der passer til dig, der begynder at blive ældre.
  Restitution med massagepistol

Restitution med massagepistol

Fordele ved en massagepistol og massage før og efter træning.
  Vælg den rette gainer

Vælg den rette gainer

Den primære anledning til at tage en gainer er netop at tage på i vægt.
  Kampsport

Kampsport

De vigtigste kostråd til dig som er kampsportsudøver.
  Sundhed og velvære

Sundhed og velvære

Her følger en række råd til øget velvære.
  Bedste tip til øget mobilitet

Bedste tip til øget mobilitet

Få de bedste tips til øget mobilitet
  Løb

Løb

Kvikguide til hvordan du tilpasser kosten til dit løb.
  Fodbold

Fodbold

Hvilke kosttilskud vil du som fodboldspiller have nytte af?