Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Min målsætning | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Hvorfor pre-workout?

De seneste ti år er udbuddet af pre-workoutprodukter eksploderet, hvilket har gjort det sværere for dig som forbruger at finde den, som passer bedst til netop dig, din træningsform og din målsætning.

Hvorfor har du brug for en pre-workout? Jo, for at få mest muligt ud af dine træningspas. Men lige som når du køber en bil, så er forskellige pre-workout (PWO) udviklet med forskelligt formål og er derfor sammensat forskelligt. Herunder ser du de hovedformål, som PWO er fremstillet til.

  • Øget styrke
  • Øget udholdenhed
  • Mindre muskelnedbrydning
  • Øget energi og fokus
  • Optimalt hormonelt miljø
  • Muskelpumpe og tryk

Afhængig af hvilken effekt den enkelte PWO er udviklet med henblik på, anvendes nogle kernestoffer, også selvom der findes et næsten uendeligt antal stoffer med lignende effekter eller som supplerer disse kernestoffer.

Pre-Workout

 
RAW Rampage
 
Core Performance
 
Organic PWO

Øget styrke

Hvis du træner styrketræning og er ude efter et ekstra boost under træningen, bør du klart vælge en PWO, som indeholder kreatin. Det er uden tvivl et af de mest brugte tilskud og desuden et af de mest gennemstuderede stoffer inden for idrætsernæring og træning. Kreatin spiller en central rolle ved højintensiv træning som styrketræning og har i studier vist sig at øge præstationen, hvilket på sigt er afgørende for træningsresultaterne. 

Øget udholdenhed

Det er ingen hemmelighed, at de fleste PWO'er er rettet mod personer, som træner hård styrketræning, men faktum er, at de ofte indeholder stoffer, som også er fordelagtige for udholdenhedspræstationer. Hvis du leder efter en PWO for øget udholdenhed, er der især to kernestoffer, du skal kigge efter: koffein og beta-alanin.

Koffein findes i det fleste PWO'er, da studier har påvist, at det har en positiv effekt på udholdenhedspræstationer, en af grundene kan være, at det mindsker oplevelsen af anstrengelse.

Beta-alanin er et andet stof, som på kort sigt har fået stor opmærksomhed både blandt aktive idrætsudøvere og blandt idrætsforskere. De studier, der er offentliggjort, har dog især haft fokus på kortere højintensive præstationer, som varer et sted mellem 60-120 sekunder.

Øget energi og fokus

Formålet med en PWO er som sagt især at øge præstationen under træningspasset. En vigtig faktor i denne sammenhæng er den mentale energi og det fokus, du har, når du træder ind i centret. Der findes en række forskellige stoffer, som kan findes i en PWO med dette formål, men den mest anvendte og også den, der er flest studier af, er koffein. Størstedelen af den forskning, der er sket inden for dette emne, hvilket er utroligt meget, viser, at koffein øger både opmærksomhed, vågenhed og koncentrationsevnen.

Ofte anvendes i så fald rent koffein og ikke kaffe, da kaffe indeholder hundredvis af andre stoffer, som kan have indvirkning på resultatet. Rent koffein optages også hurtigere og giver derfor en hurtigere og mere markant effekt.

Mindre muskelnedbrydning

Mange PWO er fremstillet med det formål at optimere præstationen under træningen. Nogle har dog også fokus på at optimere proteinsyntesen og indeholder derfor forskellige aminosyresammensætninger. Gerne den velkendte trio leucin, isoleucin og valin, måske bedre kendt som BCAA eller grenede aminosyrer.

Grenede aminosyrer får især opmærksomhed for deres eventuelle rolle i at mindske trætheden ved udholdenhedspræstationer. Men fra den ene dag til den anden fik de også pludselig opmærksomhed i en anden, for idrætsudøvere meget afgørende sammenhæng - nemlig proteinsyntesen. Siden har de været et af de mest kendte tilskud blandt bodybuildere og atleter inden for kraftsport. Det er især leucin og dets rolle i aktiveringen af proteinsyntesen, som er blevet studeret, men det er mest sædvanligt, at alle tre forekommer i pre-workoutprodukter.

Optimalt hormonelt miljø

Det hormonelle miljø er utroligt afgørende for resultaterne i træningen, da de har stor indvirkning på muskelvæksten. Niveauerne af de muskelopbyggende hormoner påvirkes af træningen, men også af søvn og kost. Derfor sker der en stadig forskning inden for forskellige stoffer og deres indvirkning på udskillelsen af disse hormoner, som man også har fokus på ved udviklingen af mange pre-workoutprodukter.

Bl.a. har mineralet zink vist sig at være betydningsfuldt for normale niveauer af muskelopbyggende hormoner og en fungerende proteinsyntese. I denne sammenhæng har både urter som tribulus terrestris og aminosyrer som arginin og D-asparaginsyre været i fokus. Hvis disse stoffer forekommer, er PWO'en udviklet med det formål at optimere træningsresultaterne over en længere periode og ikke bare maksimere præstationen akut.

Muskelpumpe og tryk

Muskelpumpe og tryk betyder, at blodet pumpes til musklen, hvilket skaber et tryk og en følelse af fylde, som mange oplever som en præstationsfremmende effekt. Denne mekanisme styres bl.a. af signalmolekylet nitrogenmonoxid (NO), som i kroppen dannes af aminosyren arginin. Det er som regel derfor, at arginin forekommer i forskellige former. Aminosyren citrullin omdannes til arginin i kroppen og indgår også som formål til at komplettere omdannelsen til NO.

For ganske nylig har forskningen inden for træning fået øjnene op for et ganske ubemærket stof i disse sammenhænge, nemlig nitrat. Bl.a. har man undersøgt, hvordan nitrat skulle kunne være mere fordelagtig ved en tilstand uden adgang til ilt. Og hvorfor er det så interessant? Jo, for når muskler arbejder ved høj intensitet, opstår der iltmangel, og for at arginin skal kunne omdannes til NO, kræves der netop ilt. Hvis nitrat kan omgå kravet til, at der skal være ilt til stede, er det en selvfølgelig komponent i en pre-workout.

Hvordan vælger du den rigtige PWO?

Nu når du ved, hvilken effekt, de forskellige kernestoffer har, så kan du også vurdere, hvilken effekt en bestemt PWO vil have på dig. Måske har du brug for en, som giver dig pump og styrke under træningen, men spiser allerede BCAA separat og mener også, at du bliver lidt "pirrelig" af koffein. Så skal du vælge en, som har kreatin og beta-alanin, men ikke koffein.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Hvordan fungerer kreatin?

Hvordan fungerer kreatin?

Sandheden om kreatin - en gang for alle.
 
Vælg det rette kreatintilskud

Vælg det rette kreatintilskud

Her følger en guide, så du lettere kan vælge det rette kretintilskud.
 
Vælg det rette pre-workout

Vælg det rette pre-workout

Vælg det rette pre-workout, hvad du bør overveje og søge efter.
 
Kreatin-nitrat

Kreatin-nitrat

Årets store nyhed vil dog med stor sandsynlighed blive den nye stjerne på holdet.
 
Undgå skader under styrketræning del 2

Undgå skader under styrketræning del 2

Louise Cederblad, giver os sine bedste tip til at undgå skader.
 
Hvorfor MCT-fedt er så godt

Hvorfor MCT-fedt er så godt

MCT-fedt har mange fordele, både for dig, der træner, og som vil forbrænde fedt.
 
Undgå skader under styrketræning del 1

Undgå skader under styrketræning del 1

Dette er første del af vores artikelserie, Undgå skader under styrketræning.
 
Små energikugler

Små energikugler

Små, energifyldte kugler lavet af ingredienser fra naturen. Nyttigt og godt!
 
Maksimere træningen 2020

Maksimere træningen 2020

Maksimere træningen 2020.
 
4 tips til styrketræning denne sommer

4 tips til styrketræning denne sommer

Tips til sommertræningen og svar på et ofte stillede spørgsmål!
 
Protein til træningen

Protein til træningen

Hvorfor er protein så vigtigt for træningsresultater? Svaret finder du her.
 
Forbedrer mobiliteten og præstationen

Forbedrer mobiliteten og præstationen

Forbedre din mobilitet og få bedre resultater i din træning!
 
Effekten af honning ved træning

Effekten af honning ved træning

Vidste du at honning også kan øge præstationen i styrketræning?
 
Tidspresset? Hjemmetræningen, der får hverdagens puslespil til at gå op

Tidspresset? Hjemmetræningen, der får hverdagens puslespil til at gå op

Del 3: Nogle gange er en hjemmetræning lige hvad du har brug for!
 
Tips til at blive kvikket op

Tips til at blive kvikket op

I denne artikel får du tip til, hvordan du bliver mere opmærksom både på kort og lang sigt.
 
Stor guide: Alt du behøver at vide om sunde fedtstoffer

Stor guide: Alt du behøver at vide om sunde fedtstoffer

Fedt er et energigivende næringsstof, som vi dagligt indtager.
 
5 tips til øget fedtforbrænding

5 tips til øget fedtforbrænding

Når det handler om fedtforbrænding, findes der et utal at teorier og metoder.
 
5 tips til øget muskelmasse

5 tips til øget muskelmasse

Fem vigtige og enkle tips til at øge muskelmassen.
 
Bodybuilding del 1

Bodybuilding del 1

Grundlæggende kostguide til dig som vil noget med din bodybuilding.
 
Stor guide: Derfor er kulhydrater vigtige

Stor guide: Derfor er kulhydrater vigtige

Lær hvad kulhydrater er, og hvordan de virker.