Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Kokosolie som hudpleje

Kokosolie er et rigtigt helseprodukt, når det kommer til madlavning, men hvad mange ikke ved, er, at det også er et super godt til hud og hår. I denne artikel får du tips og råd til, hvordan du booster dit ydre med de nyttige stoffer fra kokosfedt.

  • Om kokosolie
  • Kokosolie til ansigt og krop
  • Kokosolie til håret

Kokosolie i glas med en halv kokos ved siden af.

Om kokosolie

Kokosolie kommer fra kokosnødden, der består af et hvidt kød og en hvid væske, som vi normalt kalder kokosmælk. Kokosfedtet fremstilles ved at tørre og presse det fede hvide inde i kokosnødden. Omkring 90 procent af kokosfedtet består af mættet fedt, en påstand, der får mange til at bakke ud. Generelt er mættede fedtstoffer dårlige for helbredet, men kokosfedt har en unik fedtsyresammensætning af mellemkædede fedtsyrer (MCT -fedtstoffer), der gør det sundt på trods af det høje indhold af mættede fedtsyrer. De mellemkædede fedtsyrer bruger kroppen som brændstof, hvilket betyder, at de bliver forbrændt frem for at blive lagret som fedt i kroppen. Disse egenskaber har gjort kokosolie populær blandt mennesker, der ønsker at tabe sig og forbrænde fedt.

Omkring halvdelen af mættet fedt i kokosolie er en fedtsyre kaldet laurinsyre. Denne fedtsyre findes også i modermælk, hvor den hjælper med at beskytte barnet mod bakterielle infektioner. Laurinsyren har antibakterielle egenskaber, og i tarmen omdannes fedtsyren til en form kaldet monolaurin, som hjælper med at beskytte mod både virusser og bakterier. Caprylsyre er også en fedtsyre, som findes i kokosfedt, og det har vist sig at fungere godt mod svampeinfektioner.

Ud over MCT -fedtstoffer, laurinsyre og caprylsyre indeholder kokosfedt også flere vitaminer og mineraler, herunder vitamin E, jern, zink og calcium. Takket være sit næringsindhold har kokosolie flere positive helbredseffekter og kan bruges både indefra og udenpå. Olien kan bruges på stort set hele kroppen til at behandle alt fra sprukne læber og tørre hæle til acne og skæl.

Kokosolie

 
Kokosolie Neutral
 
Doftfri Kokosolja
 
Virgin Kokosolie
 
Kokosolie
 
Kokosolja

Kokosolie til ansigt og krop

Den nærende kokosolie har flere positive virkninger på huden. Som nævnt ovenfor har kokosolie en antiinflammatorisk virkning og kan derfor have positive virkninger på tilstande som eksem, psoriasis og dermatitis. Kokosolie kan også føles godt og have en beroligende effekt på acne-udsat hud og på samme måde kan det være positivt for rosacea.

Den bakteriedræbende virkning kan også bruges til mundhygiejne. Kokosolie er bakteriedræbende i munden og hjælper med at modvirke plak, karies og betændelse i tandkødet. Hvis du har problemer med sidstnævnte, kan du med fordel massere tandkødet med kokosolie.

Kokosolie i en glasskål, en tandbørste sammen med en halv kokosnød.

Kokosolie kan også bruges som deodorant, da olien kan fjerne dårlig lugt. Mens olien virker til at fjerne dårlig lugt, tilføjer den også næring og fugt til huden, og du undgår kemikalier og dehydrering af alkohol, som mange almindelige deodoranter indeholder.

Caprylsyre er en af bestanddelene i kokosolie og virker, som nævnt ovenfor, godt mod svampeinfektioner. Mange mennesker oplever, at kokosolie hjælper godt mod fodsvamp, og påføring på fødderne med kokosolie hjælper også med at blødgøre tørre og revnede hæle.

Når det kommer til ansigtet, kan kokosolie være nyttig på flere måder. Til at begynde med fungerer kokosolie godt som makeup fjerner. Massér olien ind i ansigtet og lad den virke i et par minutter, før du forsigtigt skyller olien af med vand. Olien kan også bruges som ansigtscreme eller til at lave en ansigtsmaske. Du kan let lave en ansigtsmaske ved at blande lige store dele kokosolie og havregryn, gerne 3 spiseskefulde af hver. Massér masken ind i ansigtet og lad den virke i cirka 20 minutter, før du skyller den af ??med lunkent vand.

Brug af kokosolie som ansigtscreme er især godt for mennesker med moden hud, da olien hjælper med at reparere bindevævet. Mange mennesker oplever, at olien kan reducere små rynker i ansigtet og derudover tror mange, at olien gør underværker for hævelse og poser under øjnene.

Hvis du ser på de andre dele af kroppen, ser du, at olien kan bruges til stort set alt. I sommermånederne kan olien bruges som aftersun og som et middel mod forbrænding og kløe fra insektbid. Det siges også, at kokosolie kan fremskynde helingsprocessen for blå mærker, så næste gang du får et blå mærke, kan det være noget, som du skal prøve. Hvis du vil bruge kokosolie som sftersun, kan du smøre huden ind direkte efter et brusebad eller et bad, da olien let trænger ind i huden. Kokosolie kan naturligvis bruges som bodylotion i årets øvrige måneder.

Til slut er olien også nyttig til at blødgøre læber, hænder og neglebånd. I løbet af den kolde og tørre vinter er olien især nyttig, fordi huden derefter har brug for meget fugt og næring.

 Kvinder bruger kokosolie til deres lange hår.

Kokosolie til håret

Kokosolie kan også bruges som hårplejeprodukt, både som hårolie og som hårkur. En hårkur med kokosolie kan laves på forskellige måder. Hvis du har tørt, beskadiget eller frisk hår, kan du massere flydende kokosolie ind i hårlængderne efter at have vasket håret med shampoo. Når olien er masseret ind i håret, kan du sætte det op i en knold, og lade den virke i 5 minutter. Skyl derefter olien ud med vand og lad håret tørre som normalt. Hvis du har problemer med skæl eller lus, kan du massere olien ind i hovedbunden og lade den virke i et par minutter. Derefter kan du vaske i shampoo som normalt. Kokosolie trænger dybt ind i hårstråene og hjælper dermed med at modvirke skæl. Som sagt hjælper olien også med at fjerne både lus og luseæg på en let måde.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej