Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

STOR GUIDE: ALT DU BEHØVER AT VIDE OM SUNDE FEDTSTOFFER

Fedt er et energigivende næringsstof, som vi dagligt indtager i forskellige former, gennem kosten. Fedt er livsnødvendigt for os, og påvirker blandt andet optagelsen af fedtopløselige vitaminer. Som kosttilskud forekommer fedt for det meste i form af omegakapsler, såsom fiskeolie.

  • Hvad er fedt?
  • Hvordan arbejder fedt i kroppen?
  • Hvor finder vi fedt?
  • Kostråd
  • Til deg, der træner
  • Intressante kosttilskud

INTERESSANTE KOSTTILSKUD

 
Omega-3 Plus
 
Core Omega-3+
 
Natlys olie kapsler
 
Arctic Omega-3
 
GLA Natlysolie
 
Antarctic Krill Oil
 
Core CLA
 
Omega-3 Fiskeolie

HVAD ER FEDT?

Fedtstoffer er ikke-vandopløselige stoffer, der har et meget højt energiindhold. Du forbruger normalt en energimængde på 9 kalorier pr. gram fedt, som er dobbelt så energirigt som protein og kulhydrater. Afhængigt af fedtets struktur, kan det opdeles i tre grupper:

Mættede fedtsyrer har ingen dobbeltbindinger på deres molekyler, dvs. to atomer, der sidder sammen. Denne struktur betyder, at fedtet normalt har en fast form ved stuetemperatur. Almindeligt smør er et eksempel på mættet fedt.

Enkeltumættede fedtsyrer har en dobbeltbinding, hvilket gør fedtet mere flydende ved stuetemperatur. Nogle af disse fedtstoffer bliver mere faste ved afkølede temperaturer, såsom olivenolie.

Flerumættet fedtsyrer har flere dobbeltbindinger og forbliver næsten altid flydende. I denne gruppe finder vi de vitale fedtsyrer, omega-6 og omega-3. Dette er denne type fedt, der ofte kaldes det sunde fedt på grund af dens positive virkning på os.

HVORDAN ARBEJDER FEDT I KROPPEN?

Fedt fungerer delvist som et langsommere brændstof end kulhydrater, og delvist som kroppens byggesten. Alle kroppens celler har en cellemembran omkring sig, som består af fedt, og visse typer af fedt fungerer som byggesten for kroppens hormoner. Fedt fungerer også som isolering og stødbeskyttelse for kroppens organer.

Omega fedtstoffer er blandt andet medvirkende til regulering af betændelse. Det er vigtigt at afbalancere omega fedtstoffer, da for meget af den ene, hæmmer den anden. Omega-3 og omega-6 konkurrerer om de samme enzymer, og omega 6 vinder altid. Det fedt, der ikke forbruges som energi, opbevares som fedtvæv under huden, hvor det fungerer som et ekstra energilager. Husk, at et overskud af fedt fører til en større lager, som til sidst fører til overvægt.

HVOR FINDER VI FEDT?

Fødevarer, der er rige på mættet fedt, er for eksempel smør, oksekød og kokos. Enkeltumættede fedtstoffer findes i store mængder i blandt andet olivenolie, æggeblomme, nødder, avocado, svinefedt og rapsolie. Omega-3 findes i hørfrøolie og fed fisk. Omega 6 findes blandt andet i nødder og frø.

KOSTRÅD

Fordi fedt indeholder mere energi pr. gram end kulhydrater og protein, betyder det, at antallet af gram fedt, der er nødvendigt per dag, er mindre end gram antallet af kulhydrater eller protein. Hvis vi antager et gennemsnit på 30% fedt, betyder det, at kvinder skal spise ca. 70 gram fedt og mænd ca. 90 gram fedt, afhængigt af muskelmasse og aktivitetsniveau. De fleste har et aktivitetsniveau, der betyder, at de skal være tættere på det lavere tal.

TIL DIG, DER TRÆNER

Hvis du træner meget, er fedt en uundværlig energikilde, fordi du ikke behøver at forbruge store mængder for at optage en stor mængde energi. De fleste mennesker behøver dog ikke tænke på at indtage en større mængde fedt end normalt, når de træner, fordi motion gør dig mere sulten. Når du spiser mere mad, øges dit fedtindtag også. Husk blot at indtage fedt i alle tre varianter.

INTERESSANTE KOSTTILSKUD

Omega-3 fedt er det, der oftest findes i kosttilskud, og derefter kommer det oftest fra fisk i form af fiskeolie. Fiskeolie indeholder de essentielle omega-3 fedtstoffer EPA og DHA. Omega-3 fedt i form af alfa-linolensyre fås også i supplementform som hørfrøolie, hvilket er et godt alternativ, hvis du ikke spiser fisk.

Når det kommer til omega-6 fedtstoffer, er det hovedsageligt CLA og GLA, der forekommer. CLA står for konjugeret linolsyre og findes naturligt, hovedsageligt i kød og i mælk fra græssende kvæg. CLA har været genstand for mange års forskning, inden for blandt andet fedtforbrænding. GLA er et omega-6 fedtstof, der hovedsageligt findes i kæmpenatlysolie og indtages af mange, der har problemer med uren hud eller betændelse.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej