Jod

Jod er et mineral, der har stor betydning for produktionen af skjoldbruskkirtelhormonerne T3 og T4, som er vigtige for kroppens stofskifte. Desuden bidrager jod til væksten og udviklingen hos de allermindste børn, og derfor anbefales gravide at tage ekstra jod.

HVAD ER JOD?

Jod er et vigtigt element, der er ansvarlig for produktionen af kroppens hormoner. Skjoldbruskkirtlen kan ikke producere hormoner uden jod, så den spiller en afgørende rolle i reguleringen af forbrændingen. Jod stimulerer også væksten og er vigtig for børns udvikling. Derfor anbefales gravide normalt at spise lidt mere jod.

Det anbefalede indtag af jod er 150 mg om dagen. Fordi Norden har jodfattig landbrugsjord, har vi valgt at berige bordsalt med jod. For lidt jod kan få skjoldbruskkirtlen til at producere alt for lidt hormon, og forårsage forstyrrelser i forbrændingen, der kan resultere i overvægt. Du, der ofte går på langvarig diæt og spiser meget lidt, kan risikere at få for lidt jod, og skal tænke over dit indtag. Selv du, der udelukker animalske produkter eller ikke spiser beriget bordsalt, for eksempel hav- og stensalt, skal sørge for at få jod fra andre kilder.

Kosttilskud med jod

I Norden er den største kilde til jod bordsalt, eftersom man indførte jodberigelse af saltet i 1930’erne for at reducere forekomsten af struma. Den hidtil hyppige forekomst af struma skyldtes den jodfattige landbrugsjord, som bidrog til et lavt indtag af mineralet. Jod findes dog også i visse alger, skaldyr og mejeriprodukter, skønt i mindre mængder.

hvorfor har vi brug for jod?

Mineralet jod er nødvendigt for at kunne producere hormoner, der styrer forbrændingen og uden jod fungerer forbrændingen ikke normalt. Du, der ofte går på slankekur og har et lille fødeindtag, kan risikere at få for lidt jod. Selv strenge vegetarer og gravide bør være opmærksomme på deres indtag.

HVILKE FØDEVARER INDEHOLDER JOD?

Vores største kilde til jod er bordsalt med jod, hvilket anbefales, men tilsæt ikke for meget salt. Fisk, skaldyr og mejeriprodukter er også gode kilder, samt alger til dem, der udelukker animalske produkter. Kelp er en brunalge, der vokser i havvand rundt om i verden og er kendt som en af de sikreste kilder til jod. Den vokser i klart og lavt vand langs kysterne og kan blive op til 80 meter. Tangen høstes og tørres langsomt for derefter at lave pulver, eller bruge det i mad og kosttilskud. Kelp er rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter men også selen og vitamin K2.

Jod findes som en del af multivitaminer og optræder også i algetilskud, fordi alger naturligt indeholder masser af jod. Det er også tilgængeligt som et individuelt tilskud rettet mod dem, der udelukker kost med jod.

BIVIRKNINGER VED FOR MEGET JOD

For høje mængder jod kan påvirke forbrændingen. For store doser på 1000 mg kan forstyrre hele skjoldbruskkirtlens produktion. I normale mængder er der dog ingen risiko for det.

Læs mere
Filtre
Sorter
Mest populære
Filtre
Varemærke
Healthwell2 BioCare1 Helhetshälsa1 Thorne1 Närokällan1 Better You1
Form
Kapsler 3
Tabletter 2
Flydende 1
Mærkning
Vegan 6
Sorter
Mest populære
Filtre
Filtre Viser 7 produkter
Varemærke
Healthwell2 BioCare1 Helhetshälsa1 Thorne1 Närokällan1 Better You1
Form
Kapsler 3
Tabletter 2
Flydende 1
Mærkning
Vegan 6
Sorter
Mest populære