Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Mental forbedring

Alt hvad du gør i livet, uanset om det er uddannelse, job, fritidsinteresser så afhænger det af hvordan du trives i hverdagen, og hvor god du er til at overkomme evt. små mentale problemer. I denne artikel vil jeg gennemgå otte effektive tips til, hvordan du kan forbedre din mentale præstation i hverdagen.
I denne artikel er der otte gode tips til at forbedre den mentale ydeevne

  • Spise kulhydrater
  • Drik vand
  • Spise fed fisk
  • Sørg for, at du får i dig alle de B-vitaminer
  • Spise jern og zink
  • Spise rosenrot
  • Drik en kop kaffe, når du har brug for lidt ekstra energi
  • Spise tyrosin

1 . Kulhydrater og blodsukker

Din hjerne bruger glukose som brændstof, hvilket betyder, at du skal først sørge at, for du spiser nok kulhydrater. Din hjerne bruger glukose for at funger, det er derfor utroligt vigtigt ,at din kost også består af kulhydrater. Glukose findes også i blodet, og det er via blodet det bliver optaget i din krop
Det er vigtigt, at dit blodsukker er stabilt, måden du kan sikker dig, at det er stabilt er ved, at spise regelmæssigt og når du spiser skal din mad indeholde kulhydrater. Hvis du ikke har spist inden for et par timer, vil dit blodsukker falde. For normale personer har det ikke nogen betydning, men for personer med sukkersyge kan det være farligt. For at øge blodsukkeret igen kan du indtage hurtige kulhydrater, som du finder i sportsdrink og forskellige proteinbarer. Hvis du har lavt blodsukker vil du med det samme kunne mærke energien, men det kræver at du har et utroligt lavt blodsukker, hvilket ikke anbefaledes.

 

Vi anbefaler

Et andet kosttilskud som kan opretholde et stabilt blodsukkerniveau er mineralet krom. krom hjælper dig med regulere glukose samt åreforkalkning.

2. Drik Vand

Ved fysisk aktivitet eller i varmeomgivelse er det let at komme i væskeunderskud. Når kroppen kommer i væskeunderskud, har den svært ved at yde optimalt, kroppen skal arbejde meget hårdere for at opretholde den mentale ydeevne, og derfor går den på kompromis med den fysiske ydeevne. Undersøgelser har vist, at væske tab svarende til 2% eller derover af den samlede kropsvægt, kan forårsage en forringelse af både fysiske og mentale ydeevne. Det betyder, at en mand på 80 kg kan opleve en væsentlig præstationreduktion, hvis han mister omkring 1,5 liter væske.
Det er svært at sige hvor meget væske man skal drikke da det afhænger af aktivitetsniveauet, der er også andre faktorer der spiller ind nemlig omgivelserne. Som udgangspunkt skal man indtage 2L væske gerne før og efter træning, dog afhænger det af dit træningsniveau og træningspas. En god tommelfingerregel er at man skal drikke mindst 1 ml pr kacl. Det vil sige at en mand som vejer 80 Kg forbrænder omkring 2000 kcal pr dag. Han skal så drikke 2L vand om dagen. Bemærk at det afhænger af ens job samt træningsaktivitet.
Når du træner, vil du svede nogle af de vigtige salte ud, som kroppen har brug for at funger. Man kan derfor indtage forskellige sportsdrikke som indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler som kroppen har brug for for at opretholde den balance.

3. Fed fisk er godt.

Vi anbefaler

Fede fisk som laks indeholder rigtige meget omega-3 fedtsyre bedre kendt som DHA. Denne fedtsyre er utroligt vigtigt for din hjerne og dit centralnervesystem. For at din hjerne skal fungere optimalt er det derfor vigtigt at spise DHA. En måde man kan gøre det er, at spise fisk et par gange om ugen, eller spise omega 3 i form af kosttilskud.

4: Start dagen med havregrød/havregryn

Når vi taler om den mentale ydeevne er der et særligt kosttilskud som bør nævnes nemlig B-vitaminer. Der er mange forskellige B-vitaminer, som alle har forskellige egenskaber og funktioner. Fire af disse B-vitaminer er lidt bedre end andre, disse kaldes, Niacin, Vitamin B5, alias pantotensyre og folinsyre

Manglen på niacin, også kendt som vitamin B3, kan forårsage demens, hukommelse stab, og træthed. Pantothensyre spiller også en vigtig rolle i funktionen af alle celler, herunder hjerne og nerveceller. Symptomer kan være øget træthed og søvnforstyrrelser, derfor bør du sørge for at få de tilstrækkelige mængder af pantotensyre. Folinsyre er også en vigtig aktør i denne sammenhæng, hvor typiske symptomer omfatte svaghed, træthed og koncentrationsbesvær.

Hvor kan du finde B-bitaminer?


Fødevare som er rige på B-vitaminer finder du især ved fuldkorn og mejeriprodukter. Hvis din morgenmad består af havregryn med mælk så får du en masse B-vitaminer den vej. Mange fortrækker dog at spise B-vitaminer i form af vitaminpiller

Vi anbefaler

 

 

5: Mineraler er godt for hjernen.

Kød æg og frisk er vigtige spiller i form af jern og zink. Jern er meget vigtigt da det transporter ilt. Hvis du har mangel på jern, har din krop svære ved at transporter ilten rundt i kroppen, din krop skal derfor arbejde hårdere og det påvirke din mentale præstation. Almindelige symptomer på jernmangel er nedsat opmærksomhed og nedsat hukommelse og verbale færdigheder.
Zink er også utrolig vigtigt. Nyere undersøgelser har vist ,at zink tilskud kan forbedre ens hukommelse. Ud over en øget hukommelse har det også en positiv funktion på nervesystemet.

Vi anbefaler

 

 

6. ROSENROD

Rhodiola har en lang tradition som folkemedicinen, og er igennem tiden blevet anerkendt som et kosttilskud der har en positive effekt på ens fokus. Folk som spiser rosenrod som et kosttilskud har kunne mærke en forbedret mental skarphed samt øget fokus.
Forskning har vist varierende resultater, men det er klart, at rosenrod er en af de mest almindelige og mest populære helsekostpræparater. Mange mennesker føler, at de får en mental skarphed i deres hverdag.

7: En kop kaffe for øget energi.

Vi anbefaler

Koffein, som primært findes i kaffe, men også i te, kakao og forskellige energidrikke og kosttilskud kan have en positiv effekt på din mentale ydeevne.
Men i stedet for at drikke en kop kaffe kan man spise ren koffein i form af piller. Koffeinpillerne er nemme at have med og kan drikkes mad vand. Nyere undersøgelser har evidst at folk som indtager ren koffein før træning, får et mere ud af deres træning, da de kan presse dem selv endnu hårdere. Koffeinpillerne har den fordel over for kaffe, at de er hurtigere, at indtage og er nemme, at have med på farten. Nogle kan mærke at deres hjerte slår hårdere og hurtigere så derfor skal ren koffein tages med forsigtighed.

8: Tyrosin og Dopamin

Vi anbefaler

Dopamin fungerer som neurotransmitter i hjernen og har adskillige vigtige biologiske funktioner i kroppen. Den er især vigtigt for søvn, opmærksomhed, hukommelse og indlæring. Dopamin fremstilles i binyrerne med aminosyren tyrosin. For at få en øget dopamin, kan man spise kosttilskuddet tyrosin i ren form, det kan nemlig påvirke dine mentale præstationer og du vil få en følelse af at være på toppen.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Mental præstation

Mental præstation

Effektive tip til, hvordan du forbedrer din daglige mentale præstation.
  Vælg det rette kosttilskud

Vælg det rette kosttilskud

Denne guide er for dig, som endnu ikke ved, hvad der passer netop dig bedst.
  Påvirk din præstation og udholdenhed med PWO

Påvirk din præstation og udholdenhed med PWO

Vælg den rigtige PWO ved hjælp af vores guide!
  Tips til at blive kvikket op

Tips til at blive kvikket op

I denne artikel får du tip til, hvordan du bliver mere opmærksom både på kort og lang sigt.
  Vælg det rette pre-workout

Vælg det rette pre-workout

Vælg det rette pre-workout, hvad du bør overveje og søge efter.
  Hvad er træning? Et indblik i vores forskellige træningsformer

Hvad er træning? Et indblik i vores forskellige træningsformer

Del 2: Træning er ikke bare at gå i fitnesscenteret, det er meget mere end det!
  Sådan påvirkes du af magnesium

Sådan påvirkes du af magnesium

Magnesium har mange vigtige funktioner og fungerer som et modsætning for calcium
  Hår, hud og negle

Hår, hud og negle

Hår, hud og negle - hvad skal jeg lede efter? Denne guide hjælper dig på vej.
  Kreatin-nitrat

Kreatin-nitrat

Årets store nyhed vil dog med stor sandsynlighed blive den nye stjerne på holdet.
  Bænkpres (Bench press)

Bænkpres (Bench press)

Bænkpres er en grundlæggende øvelse, der træner brystmusklerne.
  BCAA: Grenede Aminosyrer

BCAA: Grenede Aminosyrer

Den lille guide til BCAA.
  Bedste kosttilskud til hud, hår og negle

Bedste kosttilskud til hud, hår og negle

Vejledning til, hvilke stoffer du kan prøve for hår, hud og negle.
  5 tilskud der sætter mere skub i din træning

5 tilskud der sætter mere skub i din træning

I en jungle af tilskud findes en række stoffer, som har en klart mærkbar effekt.
  Hvorfor pre-workout?

Hvorfor pre-workout?

Hvorfor har du brug for en pre-workout?
  Kosttilskud til vegetarer

Kosttilskud til vegetarer

Lær hvordan du får alt hvad du har brug for som vegetar.
  Kampsport

Kampsport

De vigtigste kostråd til dig som er kampsportsudøver.
  Bedste tip til øget mobilitet

Bedste tip til øget mobilitet

Få de bedste tips til øget mobilitet
  Faldende motivation? Bare rolig, vi har løsningen

Faldende motivation? Bare rolig, vi har løsningen

Del 5: Faldende motivation er uundgåeligt, men her er nogle effektive tricks!
  Fodbold

Fodbold

Hvilke kosttilskud vil du som fodboldspiller have nytte af?