Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Rødbede: Sådan påvirker det din udholdenhed

Rødbeder er lige nu et af de hotteste emner i træningsverdenen og bliver rost for sit rige indhold af nitrater. Især udholdenhedsatleter kan drage fordel af rødbedens superkræfter.

  • Nitratets funktion
  • Tilskud med rødbede

produkter

 
Rødbedepulver EKO
 
Rødbedejuice
 
Beetroot Extract
 
Rødbede Pulver
 
Rødbedepulver
 
RÅ Rødbedejuice
 
RÅ Rødbeder
 
Beet Speed
 
Fermented Beets
 
Core Beet Power

Nitratets funktion

Rødbeder har sammen med andre farverige grøntsager som spinat og salat mange interessante næringsstoffer for vores generelle sundhed. Fra en atlets perspektiv er der også et ekstraordinært stof, som kan gavne vores præstationer i løbebanen eller i cykelsadlen, nemlig nitrat. Nitrat er en letopløselig nitrogenform, der forekommer naturligt i jord og jord. Nitrat er også en forløber for nitrogenoxid, som er det virkelig interessante stof her.

Nitrogenoxid hjælper blodkarrene med at udvide sig, så en øget blodgennemstrømning er mulig. Vores muskler får adgang til mere ilt og vi bliver dermed mere udholdende og får en højere mælkesyretærskel. Processen tager et par timer, før effekten er helt maksimal.

Derudover ser et øget indtag af rødbedejuice også ud til at effektivisere mitokondriernes arbejde på en sådan måde, at der forbruges mindre ilt i energiproduktionen. Mitokondrier fungerer som musklernes små kraftværker, hvor ilt sammen med energistimulerende næringsstoffer fra maden omdannes til energi, der forbruges, når musklerne arbejder. I en undersøgelse (2) blev raske atleter testet, som fik en nitratrig kost (200-300 gram spinat) i tre dage og derefter fik lov til at cykle, mens de analyserede lårmusklerne. Resultaterne blev sammenlignet med personer, der fik placebo, og det viste sig, at nitratindtagelse gav væsentligt forbedrede resultater i mitokondrierne. Mindre iltforbrug og øget dannelse af ATP, en perfekt kombination for atleten.

Nitrat er også vigtigt til styrketræning, når det er til stede sammen med kreatin. Kreatin forekommer naturligt i kroppen som kreatinfosfat og er almindeligt som et sportstilskud med mange dokumenterede effekter. Kreatin genoplader musklernes ATP, den energi der bruges ved kortvarigt og intenst muskelarbejde, f.eks. ved opstart og intensiteten stiger. Kreatin har hovedsageligt effekt for dig, der træner eksplosive idrætsgrene, såsom styrkesport, kampsport eller sprintdistancer. Kreatin-nitrat bliver ekstra effektivt, da nitratet ser ud til at være med til at udnytte ATP bedre i musklerne. Kreatin-nitrattilskud er derfor eksploderet på markedet.

Tilskud med rødbede

For at få effekten af rødbeder bør du spise eller drikke den i mindst en uge for at mærke forskel og gerne et stykke tid før træningen. Effekten af at spise rødbeder er den samme som at drikke saften fra den, men det kan føles nemmere at drikke at komme op på den samme mængde. Cirka 0,5 til 1 liter juice er nok som dagligt indtag i en uge før du for eksempel skal have en kommende konkurrence. Vil du simplificere yderligere for dig selv, er der rødbedepulver at blande i f.eks juice eller rødbede i tabletform.

Reference:

1. Nitrat forbedrer mitokondriefunktionen. Ki.se 2014

2. Acute dietary nitrate supplementation improves dry static apnea performance. H K Engan, A M Jones, F Ehrenberg, E Schagatay. 2012.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej