Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Sundhed og velvære

Når der dagligt tales om sundhed og træning, havner fokus alt for ofte på det ydre. Alle vil gerne have et godt udseende, men uden en krop i balance holder det sig ikke længe. Som det meget præcist udtrykkes i den klassiske sætning ”en sund sjæl i et sundt legeme”, er et sundt udseende uløseligt forbundet med en sund livsstil. Vi bombarderes dagligt med råd om, hvordan vi skal leve sundt, og hvis vi skulle følge dem alle, ville vi hurtigt give op og forfalde til en usund livsstil. Her følger en række råd til øget velvære.

LevnedsmiddelMængdeHvorfor
Omega-3Dagligt iht. anbefaling.Godt for hjerte og kar. For den som spiser utilstrækkeligt med fed fisk.
FibreDagligt iht. anbefaling.Jævnt blodsukker og mindre kolesterol. Særligt godt mod høje niveauer af kolesterol.
MultivitaminDagligt iht. anbefaling.Sikrer et fuldt dækkende indtag. Godt for den der spiser for lidt eller for ensidig frugt og grønt.
ProbiotikaIht. anbefaling ved behov.For immunsystemet.
GainerEn portion efter træning.Forbedrer restitutionen og forebygger infektioner i forbindelse med træning.

Fysisk aktivitet

Vores krop er skabt til at være i bevægelse i tide og utide for at skaffe mad, undgå farer og finde nye steder at bo. I vore dages moderne samfund står vi over for helt andre udfordringer, men vores krop har ikke ændret sig – den har stadig brug for at bevæge sig. Bevægelse for kroppen betyder ikke nødvendigvis hård træning, men det er altid vigtigt at få motion i hverdagen. Stillesiddende arbejde er i sig selv en risikofaktor, så selvom du træner regelmæssigt, kan en stillesiddende hverdag på sigt give dig helbredsproblemer.

Når vi træner, startes en række sundhedsfremmende processer i kroppen. Blodcirkulationen øges, velværehormonerne frigøres, vi sover bedre om natten og belaster vores knogler på en måde, som i længden styrker dem. Stærke muskler bør ikke kun efterstræbes af bodybuildere, men af alle som bare vil have det bedre. De retter kroppen op og hjælper dig med at modstå belastninger. I det hele taget får vi det bedre rent psykisk, da en bedre nattesøvn gør os skarpere i hverdagen, og de lykkebringende hormoner får os til at blive gladere.

Sund kostsammensætning

Udover at spise en varieret kost med alle de vigtige næringsstoffer i en velafbalanceret mængde, findes der en række komponenter, som du bør være ekstra omhyggelig med.

Fisk tre gange om ugen, lyder en gammel anbefaling, og den er stadig gældende. Her tænkes der først og fremmest på fisk som laks, makrel og sild, og årsagen er, at de indeholder den sunde fedtsyre Omega-3. Kroppen kan ikke selv producere den, så den skal tilføres via kosten. Fedtet bidrager blandt andet til, at hjertet fungerer som det skal, og blodtrykket holdes på et forsvarligt niveau. Fed fisk indeholder en del vitamin D, som er ekstra tiltrængt under det mørke vinterhalvår. Hvis du ikke kan eller vil spise fisk, så ofte som du bør, findes Omega-3 som et kosttilskud der kan give dig de sundhedsfremmende effekter, som fedtsyren har.

Kostfibre er noget, som de fleste ved, de har brug for, men måske ikke altid hvorfor.  Fibre er den del af plantecellerne, som vores tarmkanal ikke kan nedbryde.  Eftersom vi ikke er i stand til selv at nedbryde dem, kan de ophobe sig i tarmene og derved forsinke optaget af de øvrige næringsstoffer, som vi indtager. Derved øges blodsukkerniveauet langsommere, og mængden af det skadelige kolesterol i kroppen sænkes. Desuden får vi en mere mærkbar og langvarig mæthedsfølelse. Fibre findes først og fremmest i frugt og grønt samt fuldkornsprodukter.

Vitaminer og mineraler har de fleste nok forstået, at vi skal have i os, men alligevel vælger mange at se igennem fingre med grøntsager og frugt. Ikke mange af os ville spise kødfars uden pasta, og på samme måde skal vi tænke, når det handler om grøntsager. Uden dem er måltidet ikke komplet. Visse vitaminer fungerer som antioxidanter, blandt andet vitamin C og E. Det betyder, at de modvirker den oxidative stress som skader vores celler. Oxidativ stress skyldes frie radikaler, som frigøres når vi er stressede, træner eller spiser såkaldt junk food. Også vitamin D bør du være opmærksom på. Vi får det især via solen, og derfor kan det blive en mangelvare under vinterhalvåret.

Stress af og undgå sygdomme

Selvom vi gør vores bedste for at holde os sunde, kan vi aldrig helt slippe for eksempelvis forkølelse. Udover ovenfor nævnte antioxidanter findes der probiotika som kan forebygge og forkorte sygdom. Probiotika er gavnlige bakterier som naturligt findes i vores tarmsystem, hvor det beskytter os mod sygdomme. Probiotika findes primært i syrede produkter som tykmælk og gærede grøntsager.

Træning har en positiv effekt på dit immunforsvar, men netop under og straks efter træningspasset svækkes immunsystemet, og vi bliver faktisk mere modtagelige for infektioner. Ved at spise noget lige efter træningen kan du modvirke dette. Det bedste er at indtage flydende føde for at sikre et hurtigt optag, og det skal helst bestå af hurtige kulhydrater og proteiner. Gainer er et godt alternativ for den som vil gøre det enkelt for sig selv.

For at leve sundt er det dog ikke nok at indtage nyttige stoffer, men også aktivt at undgå de ting som skader os, såsom tobak, alkohol og stress. Sørg også for at sove ordentligt hver nat. Søvn er en af vores primære behov, og hvis vi får for lidt af det, vil vi aldrig kunne komme videre i livet med helbredet i behold.

Til lykke!

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Vælg det rette kosttilskud

Vælg det rette kosttilskud

Denne guide er for dig, som endnu ikke ved, hvad der passer netop dig bedst.
  Beta-caroten - sund hudfarve

Beta-caroten - sund hudfarve

Beta-caroten, som gør gulerødder orange, er blevet et populært tilskud.
  Hvad indeholder grøn te?

Hvad indeholder grøn te?

Grøn te kan have en række positive effekter og kan hjælpe dig med at tabe dig.
  Alger

Alger

En af naturens mest næringsrige planter er algen, en attraktiv helsekost.
  Styrketræning for piger

Styrketræning for piger

Styrketræning for piger
  Opbygge muskler

Opbygge muskler

De vigtigste trin til øget muskelmasse.
  Fedtforbrænding & Kosttilskud

Fedtforbrænding & Kosttilskud

Læs vores kvikguide til hvordan du effektivt øger din fedtforbrænding.
  Vælg de rette aminosyrer

Vælg de rette aminosyrer

En aminosyre er byggesten til protein og dannes gennem lange kæder.
  Fitness: Opbygningsfase

Fitness: Opbygningsfase

Tips til hvordan du opbygger din muskelmasse og kommer i fitnessform.
  Fitness for piger: Opbygning

Fitness for piger: Opbygning

Vejen til fitnessformen starter med muskelopbygningen.
  Fitness for piger: Diæt

Fitness for piger: Diæt

At fedtforbrænde før en fitnesskonkurrence plejer man at kalde at deffe.
  Vælg den rigtige sportsdrik

Vælg den rigtige sportsdrik

Sportsdrikke er et af verdens mest solgte kosttilskud til personer, der træner.
  Bliv veltrænet: 7 enkle trin

Bliv veltrænet: 7 enkle trin

Bliv veltrænet med 7 enkle trin.