Vælg de rette aminosyrer

Der findes mange forskellige produkter med aminosyrer. For at kunne vælge rigtigt ud fra dine egne behov og mål, følger her en guide med de mest almindelige tilskud.

En aminosyre er byggesten til protein og dannes gennem lange kæder. Afhængig af sammensætningen får aminosyrerne forskellige egenskaber.

Muskelopbyggende aminosyrer

BCAA

BCAA består af de tre forgrenede aminosyrer leucin, isoleusin og valin som spiller en central rolle i kroppens opbygning af proteiner. BCAA anvendes derfor ofte under diæt i et forsøg på at mindske muskeltab uden af få for mange kalorier i sig. Det bedste er at indtage BCAA inden morgenforbrænding, mellem måltider samt før og efter træning.

EAA

EAA består af alle essentielle aminosyrer og anvendes på flere forskellige måder. EAA optages meget hurtigt, da det ikke behøver at spaltes, og mange tager det derfor sammen med kulhydrater efter træning. Undersøgelser har vist, at en dosis på ca. 10 gram umiddelbart inden træning giver kroppen signal til at opbygge muskler, så mange bodybuildere vælger at tage et tilskud før træning. Det kan desuden anvendes til at sikre et tilstrækkeligt indtag.

Glutamin

Glutamin er den aminosyre i kroppen som findes mest i fri form. Det har vist sig, at høje doser af glutamin kan øge mængden af væksthormoner og forbedre muskelopbyggende processer. Derfor er det et yderst populært tilskud blandt bodybuildere.

Præstation

Beta-alanin

Ekstra indtag af beta-alanin har vist sig at øge niveauerne af carnosin i musklerne. Carnosin fungerer som en støddæmper for mælkesyre, og et tilskud af beta-alanin skulle derfor kunne øge mælkesyretolerancen. Det indebærer i praksis en længere udholdenhed i forbindelse med træning.

Arginin og citrullin

Arginin og citrullin medvirker ved dannelsen af kvælstofoxid. Kvælstofoxid bedrager til at få blodkarrene til at udvide sig, og derfor anvendes disse aminosyrer til at øge den særlige ”pump” ved fitnesstræning, noget som de fleste efterstræber.

Taurin

Taurin er på det seneste blevet kendt som en ingrediens i energidrikke. Betegnes ofte som en aminosyre, men er det teknisk set ikke.  Det er en organisk syre som findes i forskellige vævstyper hos dyr, og vi kan efter behov selv danne det. Som tilskud kan det anvendes til at øge sin muskel-pump op til træning, og man mener også, at det sammen med koffein kan have en energifremmende effekt.

Forbrænding

ALC og carnitin

Både carnitin og acetyl-L-carnitin (ALC) spiller en rolle i kroppens forbrænding. Carnitin transporterer fedtet ind i cellernes mitokondrier, hvor energien anvendes, og indtages derfor ofte under diæt. Formen ALC er blevet fremstillet for lettere at kunne optages i kroppen.

Hormoner

Tyrosin

Tyrosin er en aminosyre der kan dannes i kroppen fra fenylalanin, hvis behovet opstår. Tyrosin fungerer som et forstadium til dopamin og adrenalin. Dopamin signalerer velvære og motivation, mens adrenalin aktiverer og opkvikker os. Mange oplever en klar forskel, når de ønsker at øge niveauerne af disse to stoffer via indtag af tyrosin.

D-asparaginsyre

Aminosyren L-asparaginsyre er en aminosyre der fungerer som en byggesten blandt kroppens proteiner. D-asparaginsyre fungerer derimod anderledes og spiller en aktiv rolle ved frigørelsen af mange opkvikkende hormoner i kroppen. Et tilskud af D-asparaginsyre kan øge niveauerne af disse hormoner i kroppen.

Resumé

  • BCAA og EAA passer bedst inden træning
  • Glutamin findes i store mængder i musklerne
  • Beta-alanin forbedrer mælkesyretolerancen
  • Arginin, citrullin og taurin tages for at øge sin muskel-pump ved styrketræning
  • Carnitin transporterer fedt til cellerne
  • Tyrosin er et forstadium til dopamin og adrenalin
  • D-asparaginsyre øger hormonniveauerne

Var denne information brugbar?   Ja   Nej
Tak for din mening!