Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Hjerne, hukommelse og koncentration

Hjernen styrer sammen med nervesystemet hele vores krop, og selvom hjernen kun udgør 2% af kropsvægten, går cirka en fjerdedel af al vores energi, til at holde hjernen kørende. I denne artikel giver vi dig (h)jernekontrol på den bedste mad til dette vigtige organ. 

Blåbær, laks og frø, der på forskellige måder indeholder gode stoffer til hjernen, hukommelsen og koncentrationen.God mad til at holde hjernen i gang.

Fed fisk OG omega-3

De fleste ved, at de flerumættede omega-3 fedtsyrer er gode for hjertet og karene, men hvad mange ikke tænker på, er, at god kardiovaskulær sundhed også er positiv for hjernen. Omega-3 fedtsyrer hjælper med at gøre blodet mere flydende ved at mindske dets evne til at størkne. Dette reducerer risikoen for blodpropper, og er positivt for både hjerter og hjernen.

Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA er også vigtige af andre grunde. DHA bidrager blandt andet til, at hjernens neuroner fungerer normalt, og det er også nødvendigt for børn, for at vokse i normal hastighed og til udvikling af hjerne og øjne hos fosteret og børnene. Omega-3 er også nødvendigt for kroppen at regulere blodtryk og nyrefunktion og for at det er i stand til at reparere celler. For at vi kan få nok omega-3, skal vi spise fisk og skaldyr mindst tre gange om ugen, både fede og magre. I betragtning af de mange sundhedsmæssige virkninger af omega-3 fedtsyrer er det vigtigt at imødekomme kroppens behov for disse fedtsyrer og også afveje dem med et tilskud af omega-6.

Tips! Et vegetabilsk alternativ til at få omega-3 i dig er hørfrøolie.

Omega-3:

 
Arctic Omega-3
 
Omega-3 Fiskeolie
 
Omega-3 Plus
 
Core Omega-3+
 
Hørfrøolie ØKO

Fuldkornsprodukter

For at et produkt kan beregnes som værende fuldkorn, skal alle dele af et korn inkluderes, uanset om det er frø eller mel. Fuldkornsprodukter nedbrydes langsomt i kroppen og forårsager således en langsom stigning i blodsukkeret. Dette er positivt af flere grunde, ikke mindst for hjernen. Hjernen er afhængig af kulhydrater (glukose) for at kunne udføre, og i modsætning til resten af kroppen kan hjernen ikke bruge fedtreserverne som energikilde, når kroppen er løbet tør for kulhydrater. I stedet skal kroppen begynde at producere ketoner for at forsyne hjernen med energi. Hjernen har brug for lidt over 100 gram glukose om dagen for at fungere optimalt, og hjernen klarer sig bedst, hvis glukosetilførslen er jævn hele dagen. Hvis du vælger fuldkornprodukter, bliver blodsukkerkurven jævn og stabil, hvilket betyder, at hjernen får en kontinuerlig energiforsyning (glukose).

Hvis du i stedet spiser hurtige kulhydrater som hvidt mel og sukker, stiger blodsukkeret hurtigt og falder derefter igen. Dette resulterer i en ujævn kurve og en ujævn energiforsyning til hjernen. Resultatet er, at hjernens præstationsevne varierer meget i løbet af dagen, og i praksis bemærker du dette i den form, at det f.eks. bliver vanskeligt at koncentrere sig.

Gode kilder til fuldkorn:

  • Fuldkornspasta
  • Knækbrød
  • Groft brød
  • Fuldkornsris
  • Havregryn
  • Rugflager
  • Hvedekerner

Blåbær

Bær omtales ofte som ægte superfood, det vil sige, mad med usædvanligt nærende indhold. Ikke overraskende har blåbær også vist sig at have positive virkninger på hjernen. Det ser ud til, at blåbær kan forbedre læringsevne, balance, koordination og kortvarig hukommelse. Derudover indeholder blåbær antocyanidiner, karotinoider og flavonoider, der er gavnlige for en bibeholde synet. Så tag en spand ud i skoven, og vælg så meget som muligt af dette farverige bær, eller vælg et supplement med blåbærekstrakt

Blåbær:

 
Blåbærpulver
 
Rå Blåbær
 
Blåbærekstrakt
 
Blåbærpulver
 
Norrländska Blåbär

Nødder

Nødder indeholder masser af fedt og også meget af det fedtopløselige E-vitamin. E-vitamin siges at reducere risikoen for kognitivt tab, især hos ældre. Som vi nævnte tidligere, er de sunde fedtstoffer også positive for både hjerte, kar og hjerne.

Ud over E-vitamin indeholder nødder også masser af vitaminer og mineraler sammen med et højt indhold af protein. Husk dog ikke at spise for mange, fordi nødder på trods af deres lille størrelse er meget rige på energi. Hvis du er allergisk overfor nødder, findes E-vitamin også i grønne bladgrøntsager, æg, asparges, oliven og vilde ris. 

Broccoli

Denne grønne grøntsag indeholder blandt andet et stof kaldet sulfanomid, og dette menes at have en styrkende virkning på blod-hjernebarrieren, hvilket er det, der adskiller det cirkulerende blod fra væsken i hjernen. Denne barriere er en meget vigtig beskyttelse for hjernen og hjælper med at forhindre for eksempel bakterier og andre skadelige stoffer i at komme ind i blodet og dermed ind i hjernen. Broccoli er desuden meget mættende og har et lavt kalorieindhold, så der er mange grunde til altid at have broccoli i køleskabet. 

Tomater

Tomater indeholder masser af antioxidanten lycopen, som ligesom andre antioxidanter hjælper med at beskytte kroppen mod frie radikaler og oxidativ stress. Det menes, at frie radikaler k.an forårsage mange forskellige sygdomme, herunder demens og hjertekarsygdomme. At spise rigeligt med antioxidanter er derfor en god idé, ikke kun for hjernen, men for hele kroppen. Lykopen frigives, når tomater opvarmes, så nyd tomatsuppe eller ovnbagte tomater. 

Avocado

Avocado og avocadoolie er rige på fedt i form af nyttige umættede fedtsyrer. Denne type fedt hjælper med at holde cellemembraner mobile og fleksible. Avocadoer indeholder en masse enkeltmættede fedtsyrer som omega-9, som menes at være i stand til at beskytte hjernens nerveceller. Ud over dette hjælper de enkeltmættede fedtsyrer også med at holde blodtrykket lavt og holde blodet flydende. At blodet flyder let gennem karrene er positivt for hele kroppen, ikke mindst for hjernen, som har brug for store mængder næring og ilt for at fungere optimalt. Avocado indeholder også masser af mineralet kalium, som ifølge forskere kan hjælpe med at beskytte mod forhøjet blodtryk og slagtilfælde. Et tip er at skære avocadoen og spise med en skive fuldkornsbrød, toppet med spirer og lidt sort peber, på denne måde får du både fuldkorn og næringsstoffer fra avocadoen og spirerne.

Salvie

Salvie er et velsmagende krydderi, der traditionelt er blevet brugt som en lægeplante. Forskere har undersøgt salvies egenskaber selv i moderne tid, og det har vist sig, at urten ser ud til at have positive virkninger på både hukommelse og indlæringsevne. Det antages, at dette skyldes indholdet af kamominsyre i salvie, et stof, der hjælper med at reducere nedbrydningen af neurotransmitteren acetylcholin. Acetylcholin er den neurotransmitter, der involveres ved hukommelse og læring.

Æg

Æg er rige på de fleste næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Ud over masser af protein indeholder æg også mange B og E vitaminer, samt mineraler jod, fosfor, zink og selen. Udover disse stoffer indeholder æg også kolin, et B-vitaminlignende stof, der er nødvendigt for kroppens produktion af acetylcholin. Acetylcholin er, som nævnt ovenfor, den neurotransmitter, der involveres ved hukommelse og indlæring, og kolin findes ofte i kosttilskud der styrker hukommelsen. 

Mørk chokolade 

Mørk chokolade er ikke kun lækkert, den har også flere gode egenskaber takket være det høje indhold af kakao. Ifølge forskere har kakao flere positive virkninger på hjernen, herunder vores kognitive opførsel, ikke mindst hos ældre. Kakao indeholder flavonoider, en type antioxidant, og det er indholdet af disse, der menes at være bag de positive effekter. Forskere har set, at efter indtagelse af mørk chokolade er blodgennemstrømningen til den grå masse i hjernen steget, og af denne grund spekuleres der i, om kakaoens flavonoider kan være gavnlige for mennesker med demens, eller folk, som har haft slagtilfælde (1). Det er ikke klart, om mørk chokolade også fungerer til forebyggelse, men hvis du kan lide mørk chokolade, kan du højst sandsynligt nyde et stykke med god samvittighed. 

Produkter:

 
Avokadoolie ØKO
 
Rawchokolade
 
Core Egg Protein
 
Æggehvidepulver
 
Proteinpulver æg
 
Mørk chokolade

Referencer

[1] Fisher ND, Sorond FA, Hollenberg NK. Cocoa flavonols and brain perfusion. J Cardiovasc Pharmacol. 2006; 47 Suppl 2: S210-4.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Vælg det rigtige fedt og den rigtige olie

Vælg det rigtige fedt og den rigtige olie

Smør, margarine eller kokosolie? Hvilket fedt er bedst til hvad? Lær mere her!
  Alt hvad du vil vide om omega-3

Alt hvad du vil vide om omega-3

Hvorfor er omega-3 fedtsyrer så omtalte?
  5 kosttips til øget fedtforbrænding

5 kosttips til øget fedtforbrænding

5 kosttips til øget fedtforbrænding.
  Sådan øger du din fedtforbrænding

Sådan øger du din fedtforbrænding

Sådan forbrænder du fedt, mens du opretholder din muskelmasse.
  STOR GUIDE: ALT DU BEHØVER AT VIDE OM SUNDE FEDTSTOFFER

STOR GUIDE: ALT DU BEHØVER AT VIDE OM SUNDE FEDTSTOFFER

Fedt er et energigivende næringsstof, som vi dagligt indtager.
  Den rigtige kost til fedtforbrænding

Den rigtige kost til fedtforbrænding

Hvad kræves der for at tabe fedt?
  Koffein og fedtforbrænding

Koffein og fedtforbrænding

Koffein øger frigørelsen af fedtsyrer fra fedtcellerne.
  Forbrænd fedt, ikke muskler

Forbrænd fedt, ikke muskler

Forbrænde fedt, mens du beholder din muskelmasse, fedtforbrænding
  Derfor er fedt vigtigt for dig, der træner

Derfor er fedt vigtigt for dig, der træner

Derfor har du brug for fedt, når du træner.
  Sådan fungerer CLA og fedtforbrænding

Sådan fungerer CLA og fedtforbrænding

Her sætter vi CLA under mikroskopet for at afklare, om det kan lette din kost.
  Fedtforbrænding & Kosttilskud

Fedtforbrænding & Kosttilskud

Læs vores kvikguide til hvordan du effektivt øger din fedtforbrænding.
  Sådan går koffein og fedtforbrænding hånd i hånd

Sådan går koffein og fedtforbrænding hånd i hånd

Udover den opkvikkende effekt påvirker koffein også dit stofskifte.
  Intervaltræning og fedtforbrænding

Intervaltræning og fedtforbrænding

Lavintensiv træning forbrænder mere fedt eller ?
  Forvandle fedt til muskler

Forvandle fedt til muskler

Denne artikel handler ikke om kunsten at omdanne fedt til muskler.
  5 tips til øget fedtforbrænding

5 tips til øget fedtforbrænding

Når det handler om fedtforbrænding, findes der et utal at teorier og metoder.
  MCT-fedt er så godt

MCT-fedt er så godt

MCT-fedt har mange fordele, både for dig, der træner, og som vil forbrænde fedt.
  Mad og kosttilskud under graviditet

Mad og kosttilskud under graviditet

Det er ekstra vigtigt at tage sig af kroppen under en graviditet - men hvordan?
  Mental præstation

Mental præstation

Effektive tip til, hvordan du forbedrer din daglige mentale præstation.
  Hindbærketon og fedtforbrænding

Hindbærketon og fedtforbrænding

Hindbærketoner bruges som fedtforbrændere.
  Kokosolie som helsekost

Kokosolie som helsekost

Kokos er ikke længere bare pynt på bagværk, men betragtes nu som helsekost.