Inspiration | Kost & kosttilskud | Min malsætning | Træning

Sådan fungerer CLA og fedtforbrænding

Når fedtforbrænding er højt på dagsordenen, er gode råd dyre, men det kan være svært at finde vej i junglen af fedtforbrændende stoffer. CLA er et tilbagevendende stof, der er forbundet med fedtforbrænding og vægttab, men hvad gør stoffet virkelig i kroppen?

  • Hvad er CLA?
  • CLA i mad
  • Kan CLA øge fedtforbrændingen?

Hvad er CLA?

CLA eller konjugeret linolsyre er en gruppe af fedtsyrer, der består af mindst 28 forskellige varianter af linolensyre, som er en omega-6 fedtsyre. CLA er et af de emner, der har tiltrukket sig stor opmærksomhed i forskningsverdenen, og det er hovedsageligt dens effekt på kropssammensætning, der er blevet undersøgt. I musestudier havde musene, der fik CLA, 60% mindre kropsfedt end musene i kontrolgruppen. Imidlertid er den CLA-fedtsyre, der er blevet bemærket at have den største effekt på kropssammensætningen, trans-10, cis-12 (t-10, c12-CLA), som ikke findes i bestemte mængder i nogen mad. Trans og cis er bare en måde at indikere fedtsyrestrukturen på, og af enkelheds skyld anvendes betegnelsen t-10, c12-CLA ofte.

Pige, der læner sig mod en stripperstangFor at forbrænde fedt er CLA et populært tilskud.

Resultaterne af studier på mennesker er imidlertid ikke så klare. Der er en række undersøgelser, hvor der ikke kunne noteres noget signifikant resultat, men mange undersøgelser har også vist en positiv effekt. I et s.k. gennemgangsartikel, som er en artikel, der opsummerer et antal undersøgelser, blev det bemærket, at tilskud af CLA med en høj andel af t-10, c12-CLA gav anledning til et vægttab på 0,09 kg pr. uge. Dette lyder måske ubetydeligt, men sagen er, at undersøgelsen blev udført på amerikanske forsøgspersoner, hvor den gennemsnitlige vægtændring var plus 0,4 kg pr. uge. At opnå et vægttab i stedet for vægtøgning bare ved at indtage lidt ekstra CLA er faktisk ret bemærkelsesværdigt.

Sammenfattende kan det siges, at CLA-studierne hos mennesker har forskellige resultater. På grund af det faktum, at udformningen af undersøgelserne også varierer meget, er det også ofte svært at sammenligne dem. Spørgsmålet om, hvorvidt der er nogen undersøgelser, der understøtter effekten af CLA på mennesker, er ofte tilbagevendende, og på det spørgsmål er svaret ja. I sidste ende er det dog op til dig som læser at foretage den endelige vurdering.

CLA

 
Core CLA

CLA i mad

Som nævnt findes CLA i kød og mejeriprodukter. Imidlertid er den mest biologisk aktive transfedtsyre t-10, c12-CLA, ikke til stede i nogen væsentlig grad. Generelt indeholder kød fra planteædere mere CLA end dem, der spiser korn. I de undersøgelser, der viste et vægttab efter CLA-tilskud, er der anvendt en dosis på 3,2 g / dag. Dette er faktisk mere end 10 gange så meget, som vi normalt kommer i os gennem kosten. Ingen kendte bivirkninger af CLA er fundet.

Hvordan fungerer CLA, og fungerer det i fedtforbrænding?

Hvis du tilhører mennesker, der virkelig har brug for at vide, hvordan alt fungerer i detaljer, er du sandsynligvis nysgerrig efter, hvordan CLA kan føre til en bedre kropssammensætning. Som nævnt er det CLA-fedtsyren, der er blevet kaldt t-10, c12-CLA, der synes at have den største effekt på kropssammensætningen. Undersøgelser har vist, at denne CLA-fedtsyre kan hæmme både aktiviteten og produktionen af et bestemt enzym, der er centralt for dannelsen af fedtsyrer. Dette enzym kaldes SCD og er nødvendigt til dannelse af enumættede fedtsyrer. I studier på mus, hvor dannelsen af SCD er hæmmet, er der observeret et øget energiforbrug og opregulering af fedtforbrændende enzymer.

Ud over denne effekt hæmmer CLA også aktiviteten af enzymet lipoprotein lipase (LPL), som er ansvarlig for at transportere fedtsyrerne til fedtcellerne, hvor de opbevares. Præcis hvordan LPL påvirkes af CLA er imidlertid ikke klart, og der kræves flere undersøgelser for at sikre dets mekanisme og effekt. Vi er bestemt ikke mus, og vores fysiologi adskiller sig i mange henseender. Det er dog vigtigt at understrege, at manglen på undersøgelser ikke betyder, at den ikke har nogen effekt. Fremtiden vil vise dette, og foreløbig bliver du som læser nødt til at foretage din egen vurdering baseret på de faktiske forhold, der i øjeblikket eksisterer. Selvom effekten ikke er så dramatisk hos mennesker som hos rotter, kan det i det mindste være umagen værd at prøve CLA under kosten eller måske se om det kan hjælpe med at forhindre normal vægtøgning.

Kort om CLA:

  • Undersøgelser har vist, at CLA primært virker ved at forhindre opbevaring af fedt i fedtceller
  • Den fedtsyre, der synes at være mest potent, er t-10, c12-CLA, som vi normalt ikke får gennem vores kost
  • I de undersøgelser, hvor CLA har vist sig at have en effekt, har mængden af CLA været ca. 3 gram pr. Dag

Referencer:

Steck SE, Chalecki AM, Miller P, Conway J, Austin GL, Hardin JW, Albright CD, Thuillier P. Conjugated linoleic acid supplementation for twelve weeks increases lean body mass in obese humans. J Nutr. 2007 May;137(5):1188-93.

Plourde M, Jew S, Cunnane SC, Jones PJ. Conjugated linoleic acids: why the discrepancy between animal and human studies. Nutr Rev. 2008 Jul;66(7):415-21.

Whigham LD, 2001 Jul;40(4):283-98. Prog Lipid Res. Watras AC, Schoeller DA. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass a meta-analysis in humans. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1203-11.

Pariza MW, Park Y, Cook ME. The biologically active isomers of conjugated. Prog Lipid Res. 2001 Jul;40(4):283-98.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

  Den rigtige kost til fedtforbrænding

Den rigtige kost til fedtforbrænding

Hvad kræves der for at tabe fedt?
  Fedtforbrænding & Kosttilskud

Fedtforbrænding & Kosttilskud

Læs vores kvikguide til hvordan du effektivt øger din fedtforbrænding.
  Intervaltræning og fedtforbrænding

Intervaltræning og fedtforbrænding

Lavintensiv træning forbrænder mere fedt eller ?
  5 kosttips til øget fedtforbrænding

5 kosttips til øget fedtforbrænding

5 kosttips til øget fedtforbrænding.
  Koffein og fedtforbrænding

Koffein og fedtforbrænding

Koffein øger frigørelsen af fedtsyrer fra fedtcellerne.
  5 tips til øget fedtforbrænding

5 tips til øget fedtforbrænding

Når det handler om fedtforbrænding, findes der et utal at teorier og metoder.
  Forbrænd fedt, ikke muskler

Forbrænd fedt, ikke muskler

Forbrænde fedt, mens du beholder din muskelmasse, fedtforbrænding
  Vægttab

Vægttab

Det eneste du skal vide for at lykkes med dit vægttab.
  Forvandle fedt til muskler

Forvandle fedt til muskler

Denne artikel handler ikke om kunsten at omdanne fedt til muskler.
  Beach piger - del 4

Beach piger - del 4

Kun fire uger tilbage til mållinjen, nu ska du komme op i højeste gear.
  Beach fyre - del 4

Beach fyre - del 4

Sommeren er over os, bare fire uger tilbage af dette kost- og træningsprogram
  Beach fyre

Beach fyre

Har du som mange andre sixpack og markerede arme som mål?
  Beach piger - del 2

Beach piger - del 2

Du er nu kommet en fjerdedel af vejen mod strandformen.
  Beach piger - del 3

Beach piger - del 3

Du har tabt et sted mellem 2-4 kg fedt og bør kunne se en tydelig forskel.
  Beach piger

Beach piger

Hvordan når du dit mål og går glad ned på stranden i starten af juni?
  Fitness: Deff

Fitness: Deff

Deffe ved hjælp af den rigtige træning og kost.